Kun tässä useimmin olen vain laitellut kuvia risuista, niin laitan tasapuolisuuden nimissä nyt sitten ruusuistakin. Mikäs se tässä on?

90196.jpg

No ruusu tietenkin, mutta kuivattu sellainen! Unohdin sen noin puoleksitoista viikoksi hiekkaan "makaamaan" ja tälläinen siitä tuli. Laitan heti perään näytteen samanlaisesta (ei ihan saman värisestä) ilmakuivatusta ruususta niin, että näkyy huima ero:

90198.jpg

Nämä ruusut ostin taannoisiin rippijuhliin ja osan jätin kotia koristamaan. Muutama ehti mennä liiankin vanhaksi, ja hiekkakuivatus epäonnistui ts. ruusut alkoivat mätänemään/lahoamaan hiekassa. Onnistumisprosentti on varmasti suurempi jos malttaa laittaa nuo ruusut hiekkaan kuivumaan kun ovat hehkeimmillään. Mutta kuka malttaa? Nyt sitten onkin säilytysongelma, eli missä nämä herkät kaunokaiset nyt säilyvät rikkoontumatta? Epämääräisä laatikoita on jo nytkin kaappien päällä liikaa ja noista edellisistäkin kuivauksista on vielä tekemättä taulut tai asetelmat. Yhden taulun olen melkein saanut valmiiksi, ehkä sen tärkeimmän eli oman hääkimpun, mutta tästäkin taulusta puuttuu vielä päällimmäinen kehys eikä ole siksi vielä seinällä.

Mukavaa hommaa tämäkin eikä tarvita kuin hienoa hiekkaa (olen ostanut joskus Sinooperista pakkauksen kukkienkuivatushiekan nimellä, mutta muukin hieno hiekka varmaan käy) ja sopiva astia. Kukasta vain varsi lyhyeksi ja halutessa varren tilalle voi laittaa rautalankaa. Kukka hiekalle, sitten varovasti lusikalla hiekkaa kukan reunoille ja sisään, niin että muoto säilyy. Kukka kokonaan piiloon ja sitten mielellään lämpimään paikkaan "muhimaan". Kaivaustyö on luonnollisesti tehtävä vielä varovaisemmin. Aiheesta löytyy muuten runsaasti upeita kirjoja. Toki käytän noita ilmakuivattujakin kukkia eli paikassaan ne ovat jopa "söpömpiä" ja kestävämpiäkin kuin nuo hauraslehtiset hiekkakuivatut. Yleensä kaikki saamani ruusut päätyvät kuivatuiksi, joko ylösalaisin roikkuen tai hiekassa kuivuen.

Tänä vuonna yritän saada kuivattua ihanaisia omenankukkia ja juhannusruusuja, jos kukinta ei nyt mene sateiden takia ihan mönkään. Laitetaan loppuun vielä yksi kuva illan kaivauksissa paljastuneista aarteista:

90197.jpg

59122.jpg