Nyt on sitten tuohtakin kokeiltu, mutta se ei ainakaan vielä aiheuttanut samanlaista ahaa-elämystä kuin viime keväinen kaarna-kokeilu.

Materiaalia yritin ensin repiä kuukausi, pari sitten kaadetuista koivupölleistä, huonolla menestyksellä. Kiinni oli ja pysyi. Seuraavaksi siirryin ulkona majailleen klapikasan kimppuun ja koetin irrottaa sieltäkin, mutta huonoin tuloksin jälleen. Viimeisenä keinona (en alkanut elävästä puusta repimään) kävin puuvajassa koettamassa kuivista klapeista. Sieltä irtosi sentään hieman paremmin, mutta pituutta tuohipaloilla oli tietenkin vain reilut kymmenen senttiä.

Tuohesta pitäisi irrota se roskaava päälikerros erikseen, mutta näistä tuntui irtoavan vähän kaikki kerrokset, eikä tietenkään ehjinä. Muutaman palasen sain laatikkoon ja tänään ehdin koettaa miten perinteinen patasuti eli huosiain tehdään.

Leikkasin laudanpalan päällä noista pienistä paloista metalliviivottimen ja mattoveitsen avulla suikaleita, mitkä sidoin keskeltä yhteen. Yritin laittaa suikaleita ohjeen mukaisesti molemmin päin. Sitten heitin teelmän kattilaan, missä oli kiehuvaa vettä.

326734.jpg

Osaa suikaleista leikkasin vähän lyhemmäksi ja käsin vääntelin kiemuroita hieman. Näissä oli mukana sitä tummaa taustaa, mikä ei niin hyvin käpertynyt. Halkaisijaksi tälle tuli 6 cm. Menköön ensimmäisenä kokeiluna nyt kuitenkin. Ehkä kokeilen toistamiseen jos/kun saan jostain irti vähän isomman tuohipalan.

326733.jpg

Ja onhan niitä muitakin juttuja mitä tästä voi tehdä. Jämäpaloista kokeilin keittiösaksilla leikata kuvioita. Blogiani kauemmin seuranneet saattavat nähdä näissä jotain tuttua :) Kokeilin myös ruusun tekoa palasista, mutta käyttämäni mikä-lie-liima ei tehonnut tuoheen.

326735.jpg

Jotain tietoa tuohesta (ja muistakin luonnonmateriaaleista) ja sen käsittelystä löytyy netistäkin mm. Kesäheinä -projektin sivustolta. Itse huosiaimen ohje löytyy esim. Ylen Taitoportti -sivuilta.

59120.jpg